Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι παγκόσμιες κλιματολογικές αλλαγές, η συνεχής εξάντληση των εδαφικών πηγών ενέργειας, η δυσκολία διασφάλισης της πυρηνικής ενέργειας κ.ο.κ., είναι βέβαιο ότι βαθμιαία θα οδηγήσουν στην παγκόσμια εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Καταρχήν, οι βιομηχανοποιημένες χώρες με εγκαταστημένες υποδομές συμβατικής ενέργειας θα χρειαστεί σταδιακά να εφαρμόσουν δομικές αλλαγές, για την αντικατάσταση των συστημάτων αξιοποίησης συμβατικής ενέργειας με συστήματα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, θα καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν την υπερκατανάλωση των υφιστάμενων ενεργειακών αποθεμάτων.

Από την άλλη πλευρά, οι αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, έχουν επίσης αυξημένη ζήτηση για ενέργεια, προκειμένου να αναπτυχθούν. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι καθώς τώρα ξεκινάει η ανάπτυξή τους, θα επιλέξουν να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρά στα υπάρχοντα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτό της πυρηνικής ενέργειας.

Η βασική διαφορά ανάμεσα στις συμβατικές και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι οι συμβατικές υποστηρίζονται από μεγάλα συστήματα επεξεργασίας, ενώ οι ανανεώσιμες από μικρότερης κλίμακας συστήματα υποστήριξης. Επίσης, τα συστήματα των ανανεώσιμων πηγών είναι λιγότερο πολύπλοκα και έτσι, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ένα παραπάνω κίνητρο να επενδύσουν σε αυτά.

Στη βάση των σοβαρών πολιτικών επιλογών, με τις οποίες ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια κοινότητα, μπορούμε να αναζητήσουμε βιώσιμες λύσεις για το περιβάλλον και την οικονομία, στο πλαίσιο της πράσινης επιχειρηματικότητας, και ειδικότερα, της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου